Hva Skjedde?

På Kvinnedagen la jeg ut blogginnlegget Nok er Nok!, der jeg avslører den negative «snakkisen» der ute. Samtidig lanserer jeg at det er på tide å fortelle min nådeløse historie. Og FOR en respons jeg har fått!

Nok er Nok analyse LinkedIn

Tusen takk til alle som har gitt meg støtte og support i mitt valg om å «gå ut» med min historie. Mest gledelig er alle som ønsker å hjelpe og som kommer med virkelig gode og konstruktive råd – jeg er rørt og ydmyk – Tusen hjertelig takk!

Jeg Tar’n!

For en tid tilbake, før jul i fjor, skrev jeg et blogginnlegg Jeg Tar’n!, der jeg søkte offentlig på en offentlig stilling som administrerende direktør for Sykehuspartner HF. Også dette blogginnlegget fikk enormt stor oppmerksomhet. Som alltid delte jeg blogginnlegget både på LinkedIn, Facebook og Instagram, og bare på LinkedIn alene fikk dette blogginnlegget nærmere 6000 visninger. I tillegg er innlegget delt over 150 ganger på LinkedIn og over 150 ganger på Facebook – DET viser et virkelig stort engasjement!

Etter dette blogginnlegget fikk jeg også masse positive tilbakemeldinger, lykkeønskninger og noen direkte meldinger om at jeg «var ønsket i rollen» samt at flere trodde jeg kunne «få til det som kreves»… – sånn skulle det ikke bli…

Jeg vil starte «min nådeløse historie» med å fortelle om hva som skjedde etter at denne «søknaden» ble sendt.Jeg Tar'n

Innledning: Pilotepisode – Hva Skjedde?

15. desember 2017. Det er fredag, vi sitter i bilen på vei til København og har akkurat passert Strømstad da min mobiltelefon ringer. «Hallo, det er Siv», svarer jeg. «Hei Siv», ler det en mannsstemme inn i øret mitt. Det er en av partnerne i rekrutteringsselskapet som har oppdraget med å rekruttere ny administrerende direktør for Sykehuspartner.

Jeg hadde ventet på hans samtale. I over en uke hadde jeg forsøkt å få kontakt med rekrutteringsselskapet for å høre om hvordan ansettelsesprosessen gikk. Søknadsfristen var satt til 26. november (2017), og jeg sendte inn og publiserte min søknad akkurat denne datoen. Jeg mottok selvfølgelig et standard automatisk e-postsvar, at de hadde mottatt søknaden, utover dette hadde jeg altså ikke hørt noe på de nesten tre uker som var gått. Endelig var det en person som responderte på mine henvendelser.

«Jeg går rett på sak jeg Siv», sier mannen i den andre enden. «Du har jo søkt på stillingen som administrerende direktør i Sykehuspartner, og som du sikkert allerede har forstått, er du ikke en av de vi anser som kvalifisert for stillingen. Vi har fått inn flere søknader og det er egentlig ingen som vi ser utpeker seg per nå. Vi jobber derfor med et «executive search» ved siden av, hvor vi har flere egnete kandidater, men som du forstår er altså utvelgelsesprosessen ikke startet ordentlig ennå.»

Definisjon Executive Search (oversatt fra Wikipedia): Executive search (uformelt kalt headhunting) er en spesialisert rekrutteringstjeneste der oppdragsgiver betaler for å søke etter og rekruttere høyt kvalifiserte kandidater for toppleder-, senior- og andre ledende stillinger (f.eks. direktør, Vice President, administrerende direktør m.fl.)

Executive search

Jeg satt litt fortumlet i andre enden, og lurte litt på hva jeg skulle svare til denne innledningen. Tankene raste gjennom hodet mitt. Er ikke dette en offentlig stilling som hadde en satt dato som søknadsfrist – er ikke søknadsfrister endelige for offentlig sektor? Kan de da drive «search» i tillegg? Har offentlig sektor lov til å bruke penger på å betale et rekrutteringsbyrå for å drive «search» parallelt som de utlyser stillingen med en endelig søknadsfrist? Og så fortsetter de «search» etter søknadsfristen – er det innenfor de lovkrav som omfatter ansettelse i offentlig sektor? Mange spørsmål tumlet rundt i hodet, men jeg fikk ikke spurt om alt det jeg tenkte….

Jeg spurte litt spakt: «Hvorfor anses jeg ikke som kvalifisert?»

Ledererfaring fra store organisasjoner

Jeg ble forklart at jeg ikke hadde erfaring fra store organisasjoner, dvs han påpekte etterhvert at det betydde toppleder eller administrerende direktør erfaring fra store organisasjoner. I tillegg ble jeg fortalt at jeg ikke hadde erfaring fra offentlig sektor, noe som var ønskelig!

Jeg oppfattet han som litt «arrogant» og at han snakket litt sånn «ovenfra og ned».

Jeg hadde på forhånd tenkt at jeg nok kanskje ikke ville være kvalifisert for denne stillingen iom at jeg ikke har en PhD, master eller hovedfag fra en relevant disiplin, noe som sto spesifisert i utlysningen, men jeg hadde ikke ventet at jeg skulle få høre at jeg manglet ledererfaring fra store organisasjoner. Utlysningen spesifiserte omfattende ledererfaring fra større komplekse organisasjoner, og jeg kontret tilbake at jeg har nærmere 16 års erfaring fra store komplekse matriseorganisasjoner, hvorav majoriteten av disse årene har vært i en eller annen form for lederrolle. Jeg sa også at jeg tenker at en administrerende direktør, selv om det er i offentlig sektor, ikke leder den store organisasjonen alene, men at det viktige er å ha en god ledergruppe som samarbeider godt og hvor administrerende direktør har etablert tillit og respekt – ergo bør administrerende direktør ha erfaring med å lede andre ledere. I tillegg bør en administrerende direktør ha erfaring med å jobbe tett med et styre (og evt. et revisjonsutvalg der dette er et krav), noe jeg forklarte at jeg har flere års erfaring med.

Ledergruppe

Erfaring fra offentlig sektor

Han var vag men bekreftet at jeg nok kanskje hadde den ledererfaringen som kreves…, men påpekte raskt at det fortsatt var manglende erfaring fra offentlig sektor som var avgjørende. Jeg kontret igjen med at jeg hadde god forståelse av prosesser i offentlig sektor grunnet flere situasjoner der jeg har hatt et leverandørforhold til offentlig sektor som kunde. Utlysningen hadde ikke spesifisert krav om erfaring fra offentlig sektor, men nettopp forståelse for prosesser i offentlig sektor. Jeg påpekte også at dersom offentlig sektor kun skal rekruttere toppledere med erfaring fra offentlig sektor, så vil det jo kun bli en «stollek» med offentlige toppledere mellom etatene. Hvordan vil det da påvirke nytenking og innovasjon som nå er vesentlige aspekter for å drive offentlig sektor fremover og i ny retning… Offentlig sektor vil ha veldig godt av å få inn «nye øyne» utenfra…

Kommunikasjon

Joda, han var jo enig i dette også, men så kom «bomben»; «Siv, det handler om kommunikasjon. Og ikke bare i egen ledergruppe, men både oppover og nedover i organisasjonen. Det må skapes tillitt og en åpen kommunikasjon med de ansatte, andre ledere og selvfølgelig med styret – ja, bygge relasjoner. Og dette er jo ikke din sterke side…det vet vi jo…»

Jeg ble helt paff – klarte ikke svare tilbake. Jeg hadde jo hørt dette før…

Tankene raste rundt i hodet for å forsøke å finne linken… Jeg forsto umiddelbart at uansett hvordan jeg argumenterte eller hva jeg sa videre, så ville jeg ikke ha en sjanse. Jeg «la ballen død»…

Jeg avsluttet samtalen med å si at jeg hadde jo søkt på stillingen offentlig via bloggen min, at det hadde vært nærmere 6000 lesere av innlegget bare på LinkedIn, og at jeg ville skrive en oppfølging om prosessen i etterkant. Han ble litt irritert og sa meget kort, at det var alle sin rett til å søke på en stilling hvordan de ville, at det var ytringsfrihet i Norge og at jeg valgte selv hva jeg ville gjøre videre. Han lo ikke mer da…

Linken

Da vi hadde avsluttet samtalen, gikk jeg umiddelbart inn på Google for å gjøre research rundt denne partneren. Jeg gjorde flere ulike søk, og til slutt fant jeg linken…

Denne partneren hadde tidligere jobbet sammen med den headhunteren som rekrutterte meg til et av Nordens størst IT selskap der alt det negative startet – allerede fra jeg begynte i selskapet – og det var der jeg hadde hørt det før…

Og med denne innledningen tar jeg dere neste gang med til starten på min utfordrende og nådeløse reise i et av Nordens største IT selskap.

PåskeharePåskenøtter

Det er påske og jeg avslutter dette innlegget med «Påskenøtter». Svar på spørsmålene, fyll ut svaret i respektive linje i påskenøtt-skjema – og vipps, du vil få svar på hva navnet på min serie av episoder fremover vil være.

 1. Hva var det som ble sagt ikke var min sterke side? (13 bokstaver)
 2. Hvilken høytid feirer vi nå? (5 bokstaver)
 3. Hva kan være et annet ord for IT som ofte brukes av ikke-IT personer? (4 bokstaver)
 4. Hvilken måned var søknadsfristen på stillingen som administrerende direktør i Sykehuspartner? (8 bokstaver)
 5. Hva var det jeg valgte «å legge død»? (6 bokstaver)
 6. Hvor var vi på vei da partneren fra rekrutteringsselskapet ringte meg? (9 bokstaver)
 7. Hvilken «lek» skjer i offentlig sektor dersom «nye øyne» ikke kommer inn? (7 bokstaver)
 8. Hvordan oppfattet jeg partneren fra rekrutteringsselskapet? (8 bokstaver)

Påskenøtter

GOD PÅSKE!

Påskeegg

Foto: Pixabay (free images)

3 kommentarer om “Hva Skjedde?

 1. Tilbaketråkk: En Oppklaring! | DigIT Transform

 2. Tilbaketråkk: Kunne det bli verre? – KONTRA.BLOG

 3. Tilbaketråkk: DigIT Transform

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s