Dæven, FOR ei Dame!

Den 26. mai var det valg i Europaparlamentet. Valgdeltakelsen var enorm. Det har faktisk ikke vært høyere deltakelse i et europavalg på hele 25 år. Denne gangen viste velgerne at den grønne bølgen også har nådd ut i hele Europa. For første gang fikk de liberale og grønne partiene så stor oppslutning at de veltet Det Europeiske Folkepartis (EPPs) maktmonopol – Nå kan vi forvente at også EU vil velge en grønnere kurs for de neste fem årene.

Europaparlamentets logo

Et av mine forbilder, er ei norsk dame som har representert de grønne i Frankrike («Les Verts») i Europaparlamentet i 10 år. Hun stilte ikke til gjenvalg i år, men hun har virkelig satt sine spor. Kanskje ikke like mye i Europaparlamentet som i tidligere verv, men fy søren hvilke spor hun har etterlatt seg i kampen mot korrupsjon, maktmisbruk, nepotisme og urettferdighet…

Helt tilbake til slutten av 90-tallet, da jeg tok IT-teknisk omskolering, var «ung og lovende» og sto på terskelen til en lang karrière i teknologibransjen som var preget av «den mannlige elite», fikk jeg øynene opp for denne dama. Jeg hadde allerede dengang, ved flere anledninger, fått føle på «arbeidslivets skyggeside» og et «stille sinne» mot urettferdighet hadde begynt å spire.

EVA JOLY

Europas og kanskje verdens mest kjente korrupsjonsjeger.

Foto: Eva Joly av David Reverchon, Flickr, CC

Gro Eva Farseth Joly, født i Norge og oppvokst på Grünerløkka i Oslo. Reiste til Frankrike som au pair i 1964 og havnet hos familien Joly. Hun ble kjæreste med familiens sønn, Pascal Philippe Joly, som hun senere giftet seg med. Hun gjennomførte både examen artium (videregående) og sekretærutdannelse i Norge før hun begynte på filosofistudier og senere jusstudier i Frankrike.

På 80-tallet jobbet hun seg opp innenfor påtalemyndigheten i Frankrike og hadde bl.a. stilling som påtalejurist i Orléans og ved domstolen i Évry. Hun begynte etter hvert i Finansministeriet og etter tre år ble hun første kvinnelige visedepartementsråd. Men dette var ikke det Eva Joly ville holde på med. Hun ville tilbake til domstolsarbeid og bruke sin kompetanse som granskingsdommer i økonomiske saker. Den gang hadde økonomiske granskingssaker ingen anerkjennelse. En sak kunne ta opptil 10 år og endte ofte uten dom eller kun med en symbolsk bot. Under den økonomiske krisen på slutten av 80-tallet ble det avslørt at korrupsjon og ulovlige provisjoner eksisterte i både finansielle og politiske miljøer. Situasjonen var i ferd med å endre seg og dette skulle bli avgjørende for Eva Joly.

Korrupsjonsjeger

Eva Joly tok kampen mot korrupsjon og økonomisk kriminalitet, og ila 90-årene ble hun kjent som en nådeløs og ubestikkelig korrupsjonsjeger. Men jobben var ikke «rosenrød». I 2003 ga Eva Joly ut boken «Er det en slik verden vi vil ha?». Den beskriver korrupsjonssaken på 90-tallet mot det franske oljeselskapet Elf Aquitaine der hun selv var etterforsker. Saken rystet et helt Europa. Hun avdekket storkorrupsjon, synliggjorde vennetjenester, nepotisme og kameraderi innenfor næringsliv og politikk og fikk flere store næringslivs- og samfunnstopper «på nakken». Hun ble utsatt for overvåking, bakvaskelser og flere drapstrusler og levde med livvakter både dag og natt i flere år.

Til tross for alle forsøkene som ble gjort for å stoppe Eva Joly i hennes arbeide, ble hun ikke redd. Tvert imot, det gjorde henne rasende og sinnet ble en drivkraft for videre arbeid. Hun fremsto som uredd og tøff.

Politiker

Eva Joly ble etter hvert selv politiker. Som nevnt tidligere ble hun valgt inn i Europaparlamentet i 2009 og hun stilte som presidentkandidat for det franske miljøpartiet «Les Verts» (de grønne) i 2012. Nå kunne hun jobbe mot korrupsjon «fra innsiden», dvs. med utforming av lovverket for å påvirke mulighet for korrupsjon.

Pengene styrer

Eva Joly har sett og jobbet med mange stygge saker og mener samfunnet behøver mer transparens og innblikk i hvordan næringslivs- og politiske beslutninger blir tatt. Det er et faktum at beslutninger ikke tas til det beste for landet, borgere, selskaper som helhet eller arbeidstakeres interesse, men som oftest til det beste for enkeltindividers berikelse.

«Vennetjenester og kameraderi er også korrupsjon, og det er den typen korrupsjon vi ser her i Norge», sier Eva Joly. Korrupsjon bryter med den samfunnsstrukturen og tryggheten vi kjenner, mener Eva Joly, og er kanskje den største trusselen (kanskje større enn terror?) for samfunnet vårt.

Foto: Eva Joly av European Parliament, Flickr, CC

Foto: Eva Joly av European Parliament, Flickr, CC

Kampen mot urettferdighet

Eva Joly er blitt 75 år og har bestemt seg for å trekke seg tilbake fra sine politiske verv. Parallelt med å være sterkt politisk engasjert, har Eva Joly også skrevet krimbøker. Hun sluttet aldri som korrupsjonsjeger selv om hun gikk inn i politikken. Hun fortsatte å jage skurker i romanform, og bruker hele sin erfaring og kompetanse gjennom 30 år, når hun skriver om en brutal verden av korrupsjon, bestikkelser, hvitvasking satt i system og mennesker som ser på seg selv som mektigere enn loven både innenfor næringslivet og det politiske liv.

Eva Joly har ingen planer om å pensjonere seg enda. For tre år siden startet hun advokatpraksis sammen med sin datter, Caroline Joly, og nå har hun tenkt å gå fullt og helt inn i dette arbeidet for å hjelpe mennesker og organisasjoner i kampen mot urettferdighet.

Inspirerer

Denne dama er og forblir et stort forbilde! Hun slutter aldri å kjempe for sannhet og rettferdighet – DET inspirerer!

Jeg har, etter nøye vurderinger, bestemt meg for å følge litt i Eva Jolys fotspor. Jeg brenner for tre viktige ting her i livet, og en av dem er nettopp rettferdighet!

Pappa sa alltid til meg at jeg burde utdanne meg til advokat og dommer. Han hadde nok rett, det var nok den veien jeg skulle ha gått. Sånn ble det dessverre ikke, men jeg kan jo fortsatt gjøre alt jeg kan for å kjempe mot urettferdighet. Det er ikke bare jeg, men faktisk mange i dette land som har opplevd og opplever å få knust karrièredrømmer bare fordi de tørr å vise sterk integritet og ta valget om å stå for god etikk og moral, rettferdighet og sannhet.

Jeg har endret DigIT Transform fra blogg til nettsted, og vil fortsette kampen for å få de urettferdige og negative næringslivshistoriene ut i livet, gjøre de synlige og ta plass i samfunnsdebatten. Det finnes mange negative historier også i Norge…

Jeg sier som Eva Joly: «Er det virkelig et slikt Norge vi vil ha?»

Foto: Pixabay, free images

Kilder: Store norske leksikon https://nbl.snl.no/Eva_Joly , Intervju i Tara livsstil https://tara.no/livsstil/kvinner/skal-jeg-inn-i-et-vanskelig-mote-tar-jeg-pa-meg-leppestift , Wikipedia https://no.wikipedia.org/wiki/Eva_Joly

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s