Hva skjedde med NÅDELØST?

Igjen har vi kommet til 8. mars og Den Internasjonale Kvinnedagen. I fjor i 2018, slapp jeg «bomben» og skrev blogginnlegget Nok er Nok! Der skrev jeg om hvordan jeg utfordret «Gutteklubben Grei» og «Hyenene» innenfor teknologi- og konsulentbransjen, og hvilke konsekvenser det fikk for min karrière. Jeg avslørte baksnakk og sladder, at jeg ble «svartelistet» i bransjen og at jeg ble «truet på livet» dersom jeg fortalte min historie i media.

Jeg valgte allikevel å gå ut med min historie. På selveste Kvinnedagen lanserte jeg altså at det var på tide å fortelle min nådeløse historie – En historie om makt, maktkamper og maktmisbruk, allianser, internt spill, taktikk, politikk, skjulte agendaer, ofring, lojalitet og illojalitet, prestasjons- og belønningskultur, sykdom og død, mobbing, trakassering, trusler, sladder og baksnakk, varsling, korrupsjon…?, vennetjenester, losje-kammeraderi, forbilder som falmer og mye, mye mer…

Men min nådeløse historie ble aldri fortalt ferdig. Etter fem blogginnlegg; en innledende pilot og fire episoder, stoppet det helt opp. Mange har tatt kontakt og lurt på hva som skjedde – hvorfor fortsatte jeg ikke å fortelle min nådeløse historie? Alle som har tatt kontakt har påpekt hvor viktig slike historier er å få frem i lyset – Ikke bare for debatten om kvinner i ledelse, men også for bedriftskulturdebatten og lederdebatten generelt. Det er kanskje på tide å fortsette…

Girl Power

Linker til episodene av NÅDELØST:

Hva skjedde med NÅDELØST?

Det er sommer 2018. Jeg har mange «jern i ilden». Jeg skriver historien NÅDELØST på denne bloggen. Jeg har også opprettet bloggen Kontra.blog der jeg bl.a. skriver om endringsreisen fra å være «svartelistet» i egen bransje, til ny karrièrevei sammen med min ektemann. Vi planlegger etablering av egen bedrift og er på dette tidspunktet godt i gang med å skrive forretningsplan og gjennomføre markedsundersøkelser. Barna blir involvert – det skal bli en familiebedrift, og bare det å få med dem på laget ble en aldri så liten utfordring. En varm dag i slutten av juni, får jeg en telefon. Den skulle bli helt avgjørende for min nådeløse historie…

Advarsel

«Hei Siv!» – det var en god venninne og tidligere kollega som ringte. Det var lenge siden vi hadde hatt kontakt, og jeg ble oppriktig glad for å høre fra henne igjen. Hun har hatt en forrykende karrière, var den gang helt i toppsjiktet som toppleder i teknologibransjen, og hun er et virkelig godt forbilde for mange unge kvinner i bransjen. Vi småpratet litt, så sa hun: «Jeg er oppriktig imponert over bloggen din, og beundrer deg for at du står frem med historien din, Siv. Den er SÅ viktig og jeg støtter deg absolutt hele veien, men jeg har noe meget viktig å fortelle deg.» Hun fortalte meg at hun en dag ble tatt til side av en av de mannlige kollegaene i toppledergruppen i IT-selskapet der hun jobbet. Hun ble spurt om sin relasjon til meg, og hun svarte at – Joda, vi er venninner og har sporadisk kontakt. Hun ble spurt om hva hun syntes om min blogg og det jeg skrev om, og hun fikk en tydelig advarsel om at hun ikke burde ha noen videre kontakt med meg – «Vær forsiktig med din relasjon med Siv,  man vet jo aldri hva som kan skje med din egen karrière…», ble hun fortalt. Hun ba om unnskyldning og forklarte meg at hun ville ta meg bort som venn på sosiale medier; Facebook, Instagram, LinkedIn osv. og at hun måtte «holde en lav profil» ift. sin relasjon til meg fremover. Hun var oppriktig redd for at relasjonen med meg kunne ødelegge også hennes karrière…

Dronning falt

Un-friendet

Jeg ble oppriktig sjokkert og lei meg etter denne telefonsamtalen. Jeg måtte jo selvfølgelig også sjekke om dette kunne være gjeldende for flere kvinnelige ledere i bransjen som jeg hadde i min vennskapskrets. Jeg sjekket først sosiale medier. Vennelisten på Facebook og Instagram, nettverket mitt på LinkedIn osv. og jeg så at flere av mine tidligere kvinnelige kollegaer som hadde en høyere lederstilling innenfor konsulent- eller teknologibransjen hadde «un-friendet» meg. Først tenkte jeg at de hadde tatt avstand til meg fordi de kanskje ikke likte det jeg gjorde, at jeg blogget om mine negative erfaringer – mange kvinnelige ledere i disse mannsdominerte miljøene ønsker ikke at det rettes fokus på kjønnsdebatten i lederskapet, det skaper ofte en noe negativt ladet og kritisk holdning fra de mannlige kollegaene… Etter litt research fant jeg ut at flere av disse kvinnelige topplederne faktisk støttet det jeg gjorde, men at de også hadde fått indikasjoner på at deres bekjentskap med meg kunne få negative følger for deres egen karrière. Og de hadde ikke bare fått denne tilbakemelding fra de mannlige lederkollegaene, men også fra flere av de kvinnelige lederkollegaene. Jeg var dypt rystet og sjokkert. Tenk at «Gutteklubben Grei» og «Hyenene» hadde «gått på» mine kvinnelige venner i lederposisjoner – dette var jo bare helt utrolig!

Jeg valgte å legge min nådeløse historie «på is» en periode og fokusere på endringsreisen og gründerarbeidet som vi skulle i gang med. Jeg ønsket jo selvfølgelig ikke at mine valg om å fortelle min nådeløse historie skulle ødelegge for andre kvinnelige kollegaer og ledere i mannsdominerte bransjer – tvert imot! Målet med å fortelle historien hadde jo vært å belyse makt og maktmisbruk, dårlig lederskap og negative bedriftskulturer og få opp samfunnsdebatten rundt dette…

Kvinne robot

Færre kvinner i teknologibransjen

Jeg var på en konferanse for noen dager siden, og der kom det frem at IT-bransjen på verdensbasis hadde flere kvinnelige ansatte for 10 år siden, enn hva de har i dag. Kvinner velger altså ikke lenger teknologibransjen, noe som er skremmende med tanke på digitaliseringen og hvor stor andel teknologiselskapene faktisk har i forretningsverdenen for tiden. Men hvem vet, når vi ser historier som min, kanskje svaret ligger i teknologibransjens bedriftskultur og lederskap….

I dag er det Kvinnedagen og derfor en god dag å fortelle denne historien, og kanskje det faktisk er på tide å fortsette og fortelle min nådeløse historie – ærlig og uten filter!

Unnskyld

På forhånd unnskyld til alle sterke, ekstroverte, engasjerte, modige, tydelige, genuine, og ærlige kvinner der ute – Jeg vil ikke ødelegge for dere, tvert imot!

Jeg vil at alle kvinner skal få en likestilt mulighet til å bli gode toppledere, uansett bransje! Vi har fortsatt en lang vei å gå.

Min historie er dessverre ikke unik, og flere må kunne stå frem med sine historier uten å behøve å være redde for sin karrière.

Kvinnedagen

Gratulerer med Kvinnedagen!

Foto: Pixabay (free images)

En kommentar om “Hva skjedde med NÅDELØST?

 1. Hei Siv
  Gratulerer med dagen 🙂
  Kanskje politisk ukorrekt av meg akkurat i dag, men fryktelig deilig med en debatt som ikke omhandler abort….
  Nok en gang spot on, og ja jeg heier på både deg og alle de andre jentene som du beskriver i din blogg. Jeg må som deg si jeg er forferdelig skuffet over redselen- og da retter jeg selvsagt skuffelsen mot «De høye herrer» som forårsaker slike situasjoner. Og jeg blir ikke så rent lite sjokkert, for i starten var jo selvsagt mine tanker innom at dette kanskje var en unik og svært uheldig situasjon for deg. Dessverre så viser det seg at dette er mer reglen enn unntaket.
  Kjenner jeg er glad for å jobbe i en organisasjon (2 kvinner og 70 menn) som heldigvis ikke viser slike tendenser. Stå på, og jeg håper dette kan hjelpe flere til å» komme ut av skapet!!!»

  Klem fra Heidi

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s