Innovasjon er et mye brukt ord for tiden, og gjennom arbeidet til Innovasjon Norge har det virkelig blitt plassert «på kartet». Men hva betyr egentlig innovasjon?
Innovasjon (ref. Wikipedia) betyr «å skape noe til det bedre».
Innovasjon (ref. Regjeringen og Innovasjon Norge) blir definert på følgende måte «en ny vare, en ny tjeneste, en ny produksjonsprosess, anvendelse eller organisasjonsform som er lansert i markedet eller tatt i bruk i produksjonen for å skape økonomiske verdier.»
I dette blogginnlegget vil jeg dele en av mine mange erfaringer og trekke det til innovasjon og dagens teknologiske utvikling.
En liten Innovasjonshistorie
Vi skal mange år tilbake i tid, faktisk hele 29 år. Vi skal tilbake til sensommeren/ tidlig høst 1988 etter den sommeren jeg hadde fylt 17 år. Jeg skulle begynne andre året på Sandefjord Gymnas, naturfaglinja og den sommeren hadde vært helt vill. Vi hadde regelrett danset oss gjennom sommeren, jeg var ung og full av entusiasme, fremtiden lå foran meg og jeg kunne «erobre verden»!
Dette året var viktig, fordi det var dette året «alle» skulle «ta lappen», dvs ta kjøretimer og teoriprøve før oppkjøring rett etter fylte 18 år. Noen hadde selvfølgelig øvelseskjørt med foreldre og behøvde ikke ta mange kjøretimer, men langkjøring, mørkekjøring og glattkjøring på bane måtte gjennomføres. Som tidligere nevnt var familieøkonomien trang og mine foreldre hadde rett og slett ikke råd til å betale for at jeg skulle få sertifikatet. Dette var flaut selvfølgelig, «alle» mine venner skulle jo «ta lappen», men jeg visste at det ikke ville hjelpe å mase. Jeg måtte derfor «finne på noe lurt».
Jeg gjorde litt research og trappet opp på den kjøreskolen i byen som jeg oppfattet var mest populær blandt alle kjøreskolene i Sandefjord. Jeg ba om å få snakke med «daglig leder». Han var selvfølgelig ute og kjørte, så jeg satt der faktisk i nesten 2 timer og ventet på at han skulle komme tilbake. Som tidligere utøver av konkurranseturn fra jeg var 6 til jeg var 16 år, hadde jeg selvfølgelig utviklet et sterkt konkurranseinnstinkt og målbevissthet. Det «å tape», eller ikke få til det jeg hadde bestemt meg for, var ikke «en option».
Daglig leder kom tilbake og lurte på hva jeg ville. Vel, jeg kastet meg ut i det og sa: «Jeg har et forretningsforslag til deg!» «Jaha», svarte han, «hva kan det være da?». Han tok meg med inn på sitt lille kontor og jeg forklarte hva jeg hadde i tankene. Jeg la frem et forslag om at jeg kunne rekruttere personer som skrev kontrakt og tok lappen på hans kjøreskole, mot at jeg fikk lappen gratis.
Basert på de oppgitte priser som kjøreskolen hadde i sin brosjyre hadde jeg gjort en sannsynlighetsberegning på hvor mange elever som måtte ta lappen på kjøreskolen for at det skulle dekke inn mine kostander og samtidig gi en god fortjeneste for kjøreskolen. (Estimert antall timer for hver elev à xxxx kroner + mørkekjøring, glattkjøring, langkjøring etc. minus estimerte kostnader til bensin,forsikring, slitasje på bil etc., lønnsberegning for kjørelærer, teoriprøve, administrasjonskostnader, avgifter på bane samt kostnadsberegning av hva det ville koste at kjøreskolen dekket lappen for meg). Jeg la frem dette og hadde kommet frem til at antallet måtte være 6-7 elever. Han smilte til meg og vi snakket litt frem og tilbake. Så sa han at dersom jeg rekrutterte 10 personer til hans kjøreskole som skrev kontrakt og fullførte (ingen krav til bestått:), så skulle jeg få lappen gratis!
Jeg var veldig fornøyd, og før vi avsluttet så spurte jeg: «Hva hvis jeg rekrutterer fler enn 10 personer da, hva får jeg for det?». Han lo litt da og sa at jeg skulle få 100,- per person over de 10 dersom jeg rekrutterte flere (jeg tror ikke han trodde helt på at jeg ville klare å rekruttere engang de avtalte 10:)
Avtalen var i boks, men nå startet det ordentlige arbeidet! På den tiden fantes ikke smart telefoner, internett eller sosiale medier (SoMe). Jeg måtte derfor være kreativ i mitt arbeide for hvordan jeg skulle klare å rekruttere minimum 10 elever til å ta lappen på akkurat denne kjøreskolen. Det fantes ihvertfall 2 andre kjøreskoler i byen som også var høyt oppe blandt ungdommen ved valg av kjøreskole. Så hva gjorde jeg?
Jeg visste at alle medelever både på gymnaset og handels var «i samme båt» – alle skulle ta lappen. Alle snakket om dette, men det var ikke så mange som allerede hadde kontaktet kjøreskolene for å få informasjon eller inngå avtale. Min mor var politiker i hele min barne- og ungdomsperiode og jeg hadde jo sett hvordan de ulike politiske partiene satte opp stands, delte ut brosjyrer og prøvde på denne måten å lokke til seg nye medlemmer til partiene. Jeg «stjal» derfor denne ideén. Jeg satte opp stand på gymnaset, delte ut brosjyrer til alle jeg møtte. Jeg ba venner og venners venner om å spre ordet om at dersom de gikk med planer om å ta lappen, så skulle de komme til meg først.
Jeg hadde laget en liste, hvor personer som ville ta lappen kunne skrive seg opp, og det å skrive seg på listen var forpliktende. Noen «nølere» avtalte jeg til og med å møte utenfor trafikkskolen for å geleide dem inn på skolen, hilse på kjørelærerne og skrive kontrakt. Alt handlet om å forstå elevenes situasjon og «bekymring», jeg hadde jo kjent på den samme uroligheten selv, så jeg hadde stor empati for dette. Mye handlet om informasjon og det å gi trygghet om hva som skulle skje og gjøre det enkelt. Vi mennesker ønsker alltid å ta den enkleste utveien og hvis vi får «servert svaret i fanget», hvorfor skal vi da gå videre til en annen leverandør.
Jeg leverte på alle områder – forståelse og empati, trygt og enkelt!
Etter kun et par uker hadde jeg rekruttert over 10 personer, og stadig kom nye personer til meg og ønsket informasjon. Til slutt landet jeg på 25 elever, hvorav 22 (mener jeg å huske) gjennomførte. Jeg avsluttet altså min første forretningsdeal med å få lappen gratis OG fikk 1200,- utbetalt. Jeg fikk penger for å ta lappen på denne kjøreskolen – jeg vil påstå at dette regelrett var GENIALT! 😊
Disruptiv Innovasjon og Design Thinking!
Disruptiv innovasjon er også et uttrykk som benyttes mye for tiden. Disruptiv innovasjon (ref. Wikipedia) betyr banebrytende innovasjon og kan forklares som en nyskaping som forstyrrer et eksisterende marked og gjør vesentlige endring ved eksisterende forretningsmodell.
Denne lille innovasjonshistorien over, kan på en måte være beskrivende for en disruptiv innovasjon. Forretningskonseptet var helt nytt i markedet, ingen hadde noen gang gjort noe lignende. Forretningskonseptet kom helt uventet på konkurrentene og ikke minst det ble del av den nye forretningsmodellen for denne kjøreskolen. Jeg tror jammen de fortsatt i dag benytter seg av dette konseptet for å hente inn elever til kjøreskolen, og at flere kjøreskoler i Sandefjord og Vestfold benytter seg av samme konsept; selvfølgelig utviklet sakte over disse 29 år så nå brukes både internett, smart telefon og sosiale medier for gjennomføring av konseptet.
En grunn til at dette forretningskonseptet ikke kan kalles 100% disruptiv, er at konseptet ikke endret målgruppe og den grunnleggende forretningsmodellen til kjøreskolen ble derfor ikke vesentlig endret. Hadde kjøreskolen, som del av konseptet, opprettet seg som en «bank» slik at de kunne gi ut lån til elever som ønsket å ta lappen OG i tillegg gått ut med muligheten for at alle mennesker kunne låne penger feks. som forbrukslån til feks kjøp av bil, motorsykkel el.l selvom kunden ikke skulle ta eller hadde tatt lappen på denne kjøreskolen, JA – da hadde forretningskonseptet vært 100% disruptiv.
Sist men ikke minst, det var en win-win-win i tre ledd.
- Kjøreskolen fikk flere elever enn tidligere, tjente mere penger samt at kjøreskolens navn ble markedsført fra munn-til-munn uten å «løfte en finger»
- Jeg fikk lappen gratis OG tjente penger på oppgaven
- Elevene fikk enkel tilgang til informasjon og hva som skulle skje, ble påmeldt og fikk satt opp sin første kjøretime uten at de måtte gjøre «en effort» for å komme i gang
Design Thinking er også veldig populært akkurat nå. Design Thinking (ref Wikipedia oversatt fra engelsk) referer til de kreative strategier som designere benytter seg av i prosessen med å designe. Design Thinking kan beskrives som forståelsen av å bruke kreativ tenking, følelser og metoder for å matche folks behov med det som er teknisk mulig og hva bedrifter kan konvertere til kundeverdi og markedsmuligheter.
Denne lille innovasjonshistorien over, kan også på en måte referere til design thinking. Forretningskonseptet var et «tenke utenfor boksen» design, den bygget på elevenes følelser i den form at det ble enkelt å ta valget og komme i gang samt at jeg jo var i samme situasjon – jeg visste hva målgruppen følte og tenkte. I tillegg tok forretningskonseptet i bruk go-to-market løsninger fra andre yrkesgrupper for å nå målgruppen og sikre suksess.
Det er kun en ting som mangler i denne lille innovasjonshistorien for at den skulle vært helt up-to-date ift design thinking i dagens marked: TEKNOLOGI
Fremtidens kjøreskole?
Tenk hvor langt et slikt forretningskonsept kunne ha nådd dersom dagens teknologimuligheter med blandt annet internett, apper, smart telefoner og sosiale medier hadde vært tilgjengelig da. Og tenk hvilke uante muligheter og forretningskonsepter kjøreskolene kan få til med teknologi. Med den raske eksponentielle teknologiske utviklingen vi har i dag, kan det godt tenkes at biler og motorsykler slik vi kjenner det i dag raskt vil bli «dinosaur»-løsninger. Men det behøver jo nødvendigvis ikke stoppe utviklingen av nye forretningskonsepter og forretningsmodellen for kjøreskolene. Her gjelder det å tenke kreativt og «utenfor boksen». Alle nye teknologiske nyvinninger som eventuelt vil erstatte både biler og motorsykler m.m. vil vi mennesker behøve opplæring i å manøvrere. Nye forretningskonsepter kan f.eks være:
- Grunnkurs i manøvrering av førerløse biler
- Grunnkurs i dronemanøvrering
- Avansert drone-presisjonsflyving i storbyer
Her er altså uante muligheter! Dagens og fremtidens utvikling er så spennende –
VELKOMMEN inn i fremtiden sier jeg! 😊
Foto: Pixabay (free images)
Morsom historie, min søster fikk nemlig dette tilbudet fra sin kjøreskole, og lite ante jeg at det var takke være deg 🙂
Inspirerende blogg, den første jeg «gidder» å lese ferdig, og det sier ikke så lite.
Glede meg til neste
Heidi på Notech
LikerLiker
Takk Heidi. Ja, er litt stolt av min kreativitet som 17 åring 😉 Gøy at du vil følge.
LikerLiker
Tilbaketråkk: Jakten på Drømmejobben! | DigIT Transform