Jakten på Drømmejobben!

HJELP! Jeg har sagt opp jobben min!

Du er gæærn! Herregud Siv, hva er det du driver med? Tuller du, har du sagt opp jobben din? Dette er bare noen av de reaksjoner jeg fikk når jeg fortalte mine venner og familie at jeg har sagt opp jobben min.

En kald marsdag i 2017. Tankene hadde snurret rundt i hodet en tid. Jeg hadde vært nesten 1 år i Specsavers, men hadde jeg «landet»? Var dette riktig? Var det dette jeg ville fremover? Spørsmålene var mange. Skulle jeg si opp jobben min i Specsavers? Hvilken rett hadde jeg til å «kaste bort» denne muligheten? Var ikke jeg heldig som faktisk hadde en jobb? Og hvis jeg sluttet i Specsavers, ville jeg da få meg en ny jobb?  Og hva med alder? – jeg var nesten 46 år og mange sa til meg at jeg begynte å bli «utdatert» i markedet…

Et alternativ begynte å ta form – jeg kunne ta en «time-out». Jeg hadde hatt 3 forskjellige jobber i 3 forskjellige selskaper de siste 6 årene. Noen av årene hadde vært ordentlig turbulente og jeg var fortsatt sterkt preget av dette. Jeg trengte tid til å sortere følelser, tanker og ønsker om fremtiden. En tidligere «realiseringsdrøm» spøkte også i bakhodet. Jeg kunne bruke «time-out»-tiden til å etablere blogg og kanskje få ferdigstilt et bok-prosjekt som jeg startet for over 1 år siden… Jeg kunne bruke tid på research både av selskaper, stillinger og roller for å finne ut hva som kan være min «drømmejobb», og om «drømmejobben» virkelig finnes der ute…

Jeg lekte med disse tankene noen måneder og i mars bestemte jeg meg altså for å gjennomføre og realisere «drømmeprosjektet».

Sist fredag den 30. juni var min siste dag i Specsavers. Tusen takk til alle kollegaer i Specsavers for den flotte tiden jeg har hatt og for at dere har vært så fantastiske! Jeg vil virkelig savne dere og den herlige energien og entusiasmen på kontoret! 😊

Siv Seminar

Generasjonsskifte

Det er med skrekkblandet fryd jeg nå sitter her og legger planer for hva jeg skal gjøre fremover. Jeg har i løpet av de siste måneder innsett at jeg virkelig brenner for dette med IT integrert inn i forretning og den digitale transformasjonsreisen som vi nå står ovenfor. Jeg tror ikke vi vil klare denne digitale endringsreisen ved å «hoppe på» de siste revolusjonerende digitale tech-trender, eller at bedrifter vil klare transformasjonen ved å ansette unge «hotte» digitalentusiaster. Jeg tror det handler om mye mer enn det!

I tillegg til bl.a. posisjonering og klargjøring av bedriften og organisasjonen (som jeg skrev om i tidligere blogginnlegg First Thing First!), tror jeg veldig sterkt på at det er nå vi må forene de unge generasjoner med deres kapasitet, hurtige tankegang og multi-tasking-funksjonalitet med de eldre generasjoner og deres tyngde, kunnskap og erfaring. Om kun noen få år vil vi være opptil fem generasjoner i arbeidslivet samtidig, og dette i seg vil by på store utfordringer.

 1. Etterkrigsbarna også kalt «baby-boomers» (45-65 år) som tror på «hardt arbeid», sterk møtekultur, at «en tjeneste er en annen verdt» og er dagens næringslivsledere
 2. Generasjon X (35-45 år) som «lever i skyggen av baby-boomers», har sterke familieverdier, innførte «tidsklemma» og er «konstant stresset»
 3. Generasjon Y også kalt «curling-generasjonen» eller «millenniumsbarna» (25-35 år) som gjerne jobber mye men ikke uten grunn – de stiller «spørsmål ved alt», trenger «å forstå meningen ved det de gjør» og de utfordrer bedrifters verdier og formål
 4. Generasjon Z også kalt «oljebarna», «cupcake-» eller «facebook-generasjonen» (15-25år) som har fått beskjed om at «de er uvurderlige» og «kan oppnå alt de ønsker», som aldri har «opplevd noen nød» eller økonomiske bekymringer, som «zapp’er» fra sted til sted i konstant forandring og som ikke vil være trofast til en arbeidsplass
 5. Alpha-generasjonen (dagens barn, 5-15 år) som vokser opp som heldigitale og kan multi-taske og holde på med 5-6 ulike oppgaver samtidig (f.eks. gruppesamtale på smarttelefon, searche på pad’en, gjøre lekser på PC’n, streame på smartTV’n, kjøre på hoverboard OG fingre med fidget spinner’n samtidig!)

For å lykkes med den digitale transformasjonsreisen tror jeg det er VIKTIG å «bygge bro» mellom generasjonene, å kunne «sy sammen» de positive egenskaper fra hver generasjon og dra synergieffekter ut av disse generasjonene fremover.

Generasjoner

Digitale økosystemer

Jeg tror også den digitale transformasjonsreisen handler om å forstå mulighetene og utnyttelse av teknologi utover tradisjonell IT. Det er viktig å ta et aktivt eierskap til dette og drive endring, ikke bare forsøke «å henge med». Mange snakker nå om at «alle» selskaper vil bli «IT-selskaper». Vel, dette er nok ikke helt riktig, men jeg tror at «alle» selskaper som vil «være med inn i fremtiden» må åpne opp for å samarbeide med andre selskaper på tvers av markeder, dvs at selskaper vil gå bort fra de tradisjonelle verdikjedene og begynne digitale samarbeid – dette kalles for distribuerte digitale økosystemer. Selskapene må bygge nye digitale plattformer hvor bruk av maskinlæring og (kunstig) intelligens er kjernen og som tilrettelegger for slike digitale økosystemer. Dette vil medføre endrete strategier, forretningsmodeller og organisasjonsstrukturer fordi bedrifter vil inngå samarbeide om både produkter, tjenester, markeder og leveransemodeller m.m.; bransjer vil forsvinne og nye vil komme til som følge av dette.

woman-mind

Hva er jeg god på?

Jo, jeg er god på å SNAKKE! Jeg får ofte høre at jeg er en INSPIRATOR og at folk rundt meg, både eldre og unge, blir «gira» når jeg snakker om fremtiden og hva jeg tror på. Jeg er også god på å DRIVE! Jeg har «alltid» fått høre at jeg er «et friskt pust» i selskapene jeg har arbeidet i og at jeg er virkelig god på å «DRIVE-TO-ACHIEVE»!

Mange rundt meg sier i tillegg at jeg er ekstremt KREATIV og at jeg er bedre enn de fleste til «å tenke utenfor boksen». Jeg vil gjerne kombinere disse egenskapene og jeg har stor tro på at disse egenskapene kan være en superviktig kombinasjon for å møte fremtiden.

Hva vil jeg gjøre?

Jeg kan tenke meg å jobbe med «brobygging», inspirasjon, kreativitet og motivasjon for å samle «det beste» fra alle generasjoner. Jeg kan også tenke meg å jobbe med å drive digitale økosystemer – dvs bruke kreativitet og inspirasjon til å «bygge broer» mellom ulike selskaper på tvers av markeder, utvikle nye forretningskonsepter for å inngå nye utradisjonelle samarbeid og gjerne oppsiktsvekkende bransjekrysninger. (Les gjerne hvordan mitt første forretningskonsept ble en suksess: Innovasjon i Praksis!)

Jeg vil skape suksesshistorier for bedrifter gjennom å drive den digitale transformasjonsreisen!

businesswoman-840619_1280

Bedriftsbesøk og Research

Jeg vil bruke de neste måneder etter sommerferien på å gjennomføre diverse research i markedet.

 • Hvor står Norge og evt Norden når det gjelder planer for den digitale transformasjonsreisen?
 • Hvilke bransjer og hvilke bedrifter er i gang, hvilke har startet planleggingen og hvilke har ikke engang satt dette på kartet ennå?
 • Hvilke tanker har bedriftene for hvilken kunnskap de behøver?
 • Hvordan posisjonerer bedriftene sine organisasjoner, forretningsmodell og ansatte ift dette?
 • Har bedriftene gjort endringer i strategivalgene sine?
 • Hvordan fungerer all markedsføring fra alle teknologiselskaper og konsulenthus inn på bedriftenes valg ift digital utvikling fremover?
 • Hvilke leverandører og konsulent(hus) har bedriftene «tro på»?
 • Hvem i bedriften er det som leder den digitale transformasjonsreisen?
 • Hvordan kommuniserer bedriftene internt ift alle fremtidige endringer?

Osv. osv. Spørsmålene er mange og jeg vil gjerne «ut i feltet» og snakke med ulike bedrifter om dette. Høsten vil derfor planlegges med bedriftsbesøk. Ulike bedrifter i ulike bransjer og av ulik størrelse, og jeg håper at bedriftene stiller opp, er åpne og tar imot meg når jeg tar kontakt. 😊

Jeg vil også snakke med teknologileverandører og konsulent(hus) for å forstå hvordan disse kommuniserer med bedriftene og hva de legger vekt på for å hjelpe bedriftene ifm den digitale transformasjonsreisen. Det er jo «et hav» av tilbydere der ute og hvordan skal bedriftene vite hvem som tilbyr hva og hvorfor nettopp DEN teknologileverandøren eller nettopp DET konsulent(huset) kan sikre bedriften den digitale og teknologiske suksess fremover?

Rekrutteringsbyråer og headhuntere

Jeg vil i tillegg besøke et antall rekrutteringsbyråer og headhuntere. Mange selskaper benytter seg aktivt av slike tjenester ifm rekruttering av ansatte til sin bedrift. I en slik rekrutteringsprosess vil det si at det er rekrutteringsbyrået eller headhuntingsbyrået som representerer bedriften ut i markedet. Jeg har gjennom de siste 6 årene vært gjennom utallige rekrutteringsprosesser og jeg har nok «svart belte» i jobbsøking. Jeg har ikke alltid blitt umåtelig begeistret overfor hvordan rekrutteringsbyrået eller headhuntingsbyrået har håndtert prosessen. Det er heller ikke alltid de har representert selskapet som skal ansette på beste mulige måte. Og tenker de noen gang på at jobbsøkerne kanskje engang vil sitte i den andre stolen – dvs bli en av fremtidens oppdragsgivere?

Mange bedrifter søker nå aktivt etter både generell og spisskompetanse for å forberede den digitale transformasjonsreisen, og jeg lurer på hvordan håndterer rekrutteringsbyråer og headhuntere dette? Hvordan har de tilegnet seg den rette kompetansen for å klare å skille ut hva som er den rette kompetansen for bedriften og oppdragsgiveren? Her er det mange spørsmål og jeg vil se om jeg kan finne noen gode svar og eventuelt se hvilket rekrutteringsbyrå og headhuntere som er «best» på dette.

interview

Blogg og omdømme

Jeg vil selvfølgelig skrive om alle mine erfaringer som jeg gjør gjennom det neste halvåret her på bloggen. Dette er altså en ypperlig mulighet for både bedrifter, leverandører, konsulent(hus), rekrutteringsbyråer, headhuntere m.m. til å aktivt jobbe med sin omdømmebygging. 😊

OG, dette er selvfølgelig en fantastisk mulighet for meg til å analysere de ulike bransjer og selskaper og se om en av disse kan være «det riktige selskapet» hvor jeg vil finne «drømmejobben»!

Men først sol, sommer og ferie! 😊

gallery_greece-corfu-aharavi_beach_0205810

Foto 1: Privat (fra Specsavers Seminar i februar 2017 – med briller fra den nye tøffe Geek-kolleksjonen)

Foto 2: Infobilder.com

Foto 3, 4 og 5: Pixabay

Foto 6: Korfu fra TUI

2 kommentarer om “Jakten på Drømmejobben!

 1. Tilbaketråkk: På Liv og Død | DigIT Transform

 2. Tilbaketråkk: Nok er Nok! | DigIT Transform

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s